Επιχειρήσεις : Ευκαιρίες και απειλές από τα κόκκινα δάνεια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Πηγή : Τράπεζα της  Ελλάδος 

ΜΕΑ :  Μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα  ( NPEs) . Δάνεια με καθυστέρηση πάνω των 90 ημερών και δάνεια αβέβαιης είσπραξης  χωρίς ρευστοποίηση εξασφάλισης , ανεξαρτήτως ημερών καθυστέρησης

 

Το συνολικό ύψος των ΜΕΑ που τον Ιούνιο 2017 ήταν 101,8 δις € , μειώθηκε στα 92,4 δις  τον Μάρτιο 2018 και ο στόχος των τραπεζών είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης τους  , ούτως ώστε τον Δεκέμβριο 2019 να φτάσει στα 64,6 δις € .

Ο  Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός  ( Single Supervisory Mechanism  , SSM ) της Ε.Κ.Τ. παρακολουθεί πολύ  στενά τις τράπεζες και τις « πιέζει »  προκειμένου να προχωρήσουν αποτελεσματικά στην ταχεία αποκλιμάκωση του προβλήματος των προβληματικών δανείων .  Μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής του SSM για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάθε τράπεζα θα πρέπει να θέσει τους δικούς της στόχους οι οποίοι θα παρακολουθούνται ξεχωριστά .

Τα βασικά « εργαλεία » που έχουν οι τράπεζες για την μείωση των NPEs  έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα με τη νομοθετική θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών .  Αυτά τα νέα εργαλεία σε συνδυασμό με τις αυξημένες δυνατότητες που έχουν για ρύθμιση των οφειλών με διαγραφή τμήματος αυτών ή για μαζική πώληση των δανείων  , θα αποτελέσουν το νέο πλαίσιο στρατηγικής των τραπεζών .

Επειδή όμως ο χρονικός ορίζοντας επίτευξης του στόχου περιορίζεται  , αναμένεται ότι οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειες τους προς όλες τις κατευθύνσεις , δηλαδή είτε της ρύθμισης εφόσον υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις  βιωσιμότητας , είτε τις αναγκαστικής ρευστοποίησης , είτε της πώλησης μαζικά των δανείων .

Έτσι λοιπόν πρέπει να αναμένουμε: α) Ισχυρότερη « βούληση »  στην έγκριση ευέλικτων σχεδίων αναδιαρθρώσεων βιώσιμων επιχειρήσεων β) Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην ρευστοποίηση των απαιτήσεων μέσω της δικαστικής οδού και γ) Όλο και μεγαλύτερα «πακέτα » δανείων θα αλλάζουν χέρια και από τις τράπεζες θα πηγαίνουν στα διάφορα επενδυτικά κεφάλαια που το τελευταίο διάστημα όλο και γίνονται περισσότερα .

Οι βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενο δανεισμό θα πρέπει να σπεύσουν να παρουσιάσουν τα Επιχειρηματικά τους Σχέδια στις δανείστριες τράπεζες και να διαπραγματευτούν  μια ρεαλιστική λύση ρύθμισης διότι δεν διαθέτουν πολύ χρόνο πλέον , η εποχή της αναβλητικότητας και της αναμονής ευνοϊκότερων ρυθμίσεων έχει τελειώσει .

[/fusion_text][/one_full]