08/08/2018

Ποιος φοβάται την Τεχνητή Νοημοσύνη ;

08/08/2018|Categories: Αρθρογραφία|

Όταν το 1997 ο υπερυπολογιστής της  IBM, Deep Blue νίκησε σε αγώνα σκάκι τον παγκόσμιο πρωταθλητή  Γκάρι Κασπάροφ , πολλοί πίστεψαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεπεράσει την ανθρώπινη.

Πολλοί επιστήμονες όπως ο  Stephen Hawking έχουν δηλώσει ότι  «η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μορφής της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους». Όταν δηλαδή οι μηχανές αναπτύξουν  συνείδηση και επίπεδα ευφυΐας ανώτερα από τον άνθρωπο ,τότε μπορούν να κυριαρχήσουν […]

Μοιραστείτε το:
19/01/2018

Η αλήθεια πίσω από το bitcoin

19/01/2018|Categories: Αρθρογραφία|

To bitcoin έχει μπει στη διεθνή επικαιρότητα με ένα εντυπωσιακό τρόπο .   Οι αποδόσεις  του  τα δύο τελευταία έτη είναι πράγματι εκπληκτικές .  Η τιμή του αυξήθηκε κατά 125% το 2016 και κατά 1.318 % το 2017 . Από 1.000 USD που ήταν η ισοτιμία στις αρχές του 2017 , ξεπέρασε τα 15.000 USD στα τέλη του έτους .

Αυτά τα ποσοστά έχουν συγκινήσει εκατομμύρια  επενδυτές σε όλο τον κόσμο  πολλοί από τους οποίους έχουν επενδύσει σε αυτό το ψηφιακό νόμισμα και άλλοι σκέπτονται να επενδύσουν .

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μια φρενίτιδα δηλώσεων , είτε υπέρ , είτε κατά του Bitcoin από οικονομολόγους , επιχειρηματίες , τράπεζες  και επίσημες αρχές . Η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχουν αναγνωρίσει το Bitcoin σαν μέσο πληρωμών και από τον περασμένο Δεκέμβριο διαπραγματεύεται  ως ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο στο Χρηματιστήριο του Σικάγου .

Στη χώρα μας , όπως και σε όλο τον κόσμο διαφημίζεται σε  ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να αγοράσει Bitcoins  και στη συνέχεια να τα πωλήσει  με ανάλογο κέρδος ή ζημία .

Τι είναι όμως το Bitcoin και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τον επενδυτή ?

Το Bitcoin είναι ένα  κρυπτονόμισμα  ,  βασίζεται στην τεχνολογία blochchain , που  μπορεί να θεωρηθεί σαν  ένα αποκεντρωμένο μητρώο δεδομένων  που  μοιράζονται χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο . Αυτή η δομή εγγυάται  την ανεξαρτησία και τον μη έλεγχο του συστήματος από κανέναν  .  Δεν ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα  , δεν συνδέεται με επιτόκια , ούτε με την πραγματική οικονομία αλλά η αξία του προσδιορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση σε συνδυασμό με την σπανιότητα του , δεδομένου ότι το λογισμικό  έχει ορίσει ένα μέγιστο αριθμό bitcoins που μπορούν να δημιουργηθούν στα 21 εκατομμύρια .

Η παραγωγή των bitcoins ( διαδικασία  εξόρυξης  όπως λέγεται ) γίνεται από τους                  “miners” , οι οποίοι  επενδύουν σε   μηχανές μεγάλης υπολογιστικής δυνατότητας   και έχουν  σαν ρόλο τον  έλεγχο της εγκυρότητας  των  συναλλαγών που μεταφέρονται μέσω του blochchain .  Η ανταμοιβή που λαμβάνουν οι miners από όλη τη διαδικασία είναι  νέα bitcoins  .

Η κεφαλαιοποίηση του bitcoin υπολογίζεται περίπου στα 200 δις USD . Αυτό δείχνει τη μεγάλη επιθυμία των επενδυτών στα κερδοσκοπικά κέρδη . Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι το νόμισμα αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί , βάσει αντικειμενικών στοιχείων και η μόνη απόδοση του, προέρχεται από τις μεταβολές της τιμής του λόγω προσφοράς και ζήτησης .  Η  διακύμανση των τιμών του , μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και η επένδυση σε αυτό να είναι πολύ υψηλού κινδύνου .

Χρειάζεται επομένως πολύ μεγάλη προσοχή διότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να χάσει πολύ μεγάλο μέρος του κεφαλαίου που έχει επενδύσει .

Η μεγάλη εξάπλωση του bitcoin  έχει ανησυχήσει τις νομισματικές αρχές , διότι δεν μπορούν να το ελέγξουν .  Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει αν  αυτό το νόμισμα  θα καταλήξει σε μια μεγάλη  «φούσκα » που θα σκάσει ή  θα αποτελέσει ένα «ψηφιακό χρυσό » που θα προξενήσει μια επανάσταση στη σύγχρονη νομισματική ιστορία .

Μοιραστείτε το:
05/01/2018

Μία πρόκληση για τις τράπεζες

05/01/2018|Categories: Αρθρογραφία|

Με βάση τον πρόσφατα αναθεωρημένο  στόχο των τραπεζών για την μείωση των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2019 , θα πρέπει το σύνολο των προβληματικών δανείων να μειωθεί κατά 37 δις ευρώ στο διάστημα από τον  Ιούνιο 17 μέχρι τον Δεκέμβριο 2019 . Από 101,3 δις που ήταν τον Ιούνιο 2017 να μειωθεί  στα 64,2 δις   .

Η μείωση αυτή σύμφωνα με το πρόγραμμα θα προέλθει  από πωλήσεις δανείων σε Funds […]

Μοιραστείτε το:
22/12/2017

Επιχειρηματικότητα μετ’ εμποδίων

22/12/2017|Categories: Αρθρογραφία|

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας  παραμένει αρνητικό και δυσμενέστερο σε σύγκριση με τις περισσότερες  ευρωπαϊκές χώρες .

Οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων όπως,  οι πωλήσεις , η κερδοφορία, η μεταβολή στο ΑΕΠ , η μεταβολή στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών , η μεταβολή στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις , οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης , παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο ή και  επιδεινώνονται από χρόνο σε χρόνο . Αποτέλεσμα […]

Μοιραστείτε το:
27/01/2017

Business και Πολιτική

27/01/2017|Categories: Αρθρογραφία|

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν φέτος στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, ήταν η αλληλεξάρτηση   επιχειρήσεων  και πολιτικής .  Όπως τονίστηκε η  αυξανόμενη οικονομική και κοινωνική ανισότητα μεταξύ διαφόρων  κρατών , αλλά και των πολιτών , αποτελεί ένα  μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία . Η ανισότητα δεν αποτελεί μόνο ηθικό ζήτημα , αλλά και ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, που δημιουργεί πολλούς κινδύνους  αποσταθεροποίησης  .

Η υπερβολική συγκέντρωση του πλούτου  σε […]

Μοιραστείτε το:
13/01/2017

Η Ευρώπη των κρατικών χρεών το 2017

13/01/2017|Categories: Αρθρογραφία|

Το νέο έτος 2017 βρίσκει τη χώρα μας σε βαρύ δημοσιονομικό χειμώνα :

Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί τόσο σε απόλυτο μέγεθος στα  € 324 δις , όσο και σαν ποσοστό του ΑΕΠ στο  180% . Το 2010 το χρέος ήταν το 115% του ΑΕΠ . Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην κατάρρευση του ΑΕΠ από 230 δις το 2009 σε 175 δις το 2016 .

Η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και η οικονομική επιβίωση της  εξαρτάται […]

Μοιραστείτε το:
25/10/2015

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν αύξηση της απασχόλησης μέσα στην ύφεση

25/10/2015|Categories: Αρθρογραφία|

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είναι η δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας με κατά κεφαλή ΑΕΠ 13.700 μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2011 έναντι 18.500 του συνόλου της χώρας και 25.200 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι η αρνητική πορεία του ΑΕΠ λόγω της οικονομικής ύφεσης είναι μεγαλύτερη στην περιφέρεια σε σύγκριση με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Αυτό δείχνει ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει περισσότερο τη τοπική οικονομία σε σχέση με την εθνική οικονομία.

Το […]

Μοιραστείτε το:
17/10/2015

Νόμπελ Οικονομίας 2015: Angus Deaton

17/10/2015|Categories: Αρθρογραφία|

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Νόμπελ Οικονομίας στον Βρετανό οικονομολόγο και καθηγητή στα πανεπιστήμια Princetown και Cambridge, Angus Deaton.

Το βραβείο αυτό αφορά όλο το ερευνητικό έργο του καθηγητή, αλλά κυρίως τη τεράστια επιστημονική συνεισφορά του στη μελέτη της φτώχειας , της ευημερίας και των ατομικών καταναλωτικών επιλογών.

Όπως αναφέρει η Ακαδημία ο Deaton είναι πρωτοπόρος στη χρήση εμπειρικών στατιστικών ερευνών που αποδεικνύουν τα θεωρητικά αξιώματα και την ανάλυση του για το επίπεδο της ευημερίας σε σχέση με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Τα βασικά ερωτήματα στα οποία αφιέρωσε την έρευνά του και έδωσε τις δικές του απαντήσεις ο Deaton, είναι τα εξής :

α) Πώς οι καταναλωτές κατανέμουν τις δαπάνες τους δηλαδή πως διαμορφώνεται η συνάρτηση της κατανάλωσης; β) Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατανάλωση και την αποταμίευση σε μια κοινωνία ; γ) Πως μπορεί να μετρηθεί η προσωπική ευημερία;

Η οικονομική θεωρία έχει αναπτύξει βασικές αρχές που απαντούν τα παραπάνω ερωτήματα όπως η ορθολογική προσέγγιση , η φθίνουσα οριακή χρησιμότητα , η βέλτιστη συμπεριφορά στη θεωρία των παιγνίων , η αποτελεσματικότητα των αγορών κτλ .   Η προσέγγιση του Deaton είναι πιο ρεαλιστική και εμπειρική ( χρησιμοποιώντας οικονομετρικά μοντέλα )  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ατομικές συμπεριφορές όπως προσδιορίζονται από τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών . Η σύγκριση λόγου χάρη του βιοτικού επιπέδου σε διαφορετικές χώρες με τη χρησιμοποίηση του κριτηρίου της αγοραστικής δύναμης δεν είναι ασφαλής διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πολιτισμικές τους διαφορές.

Όσον αφορά την ανάλυση και την αντιμετώπιση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναγκαίο να διερευνηθούν πριν οι ατομικές συμπεριφορές , παρά να σχεδιάζονται πολιτικές που αφορούν το παγκόσμιο μέσο όρο . Έτσι εξηγείται το φαινόμενο ότι σε πολύ φτωχές χώρες δεν αρκεί η αύξηση των εισοδημάτων μέσω προγραμμάτων βοήθειας , προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υποσιτισμού , διότι το αυξημένο εισόδημα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για κινητά τηλέφωνα για παράδειγμα . Η μέτρηση της ευημερίας είναι επομένως δύσκολη και δεν εξαρτάται μόνο από το επίπεδο του εισοδήματος.

Ένα άλλο μέρος των ερευνών του αφορά την οικονομική ευημερία και ευτυχία σε ατομικό επίπεδο , χρησιμοποιώντας την αρχή της φθίνουσας οριακής χρησιμότητας σε συνδυασμό με εμπειρικές έρευνες.  Όταν κάποιος είναι πλούσιος ένα επιπλέον ευρώ στο εισόδημα του προσθέτει λιγότερη ικανοποίηση από την ίδια αύξηση του εισοδήματος σε έναν φτωχό . Δηλαδή η αξία του ενός επιπλέον ευρώ στον φτωχό είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία στον πλούσιο. Ο Deaton απέδειξε αυτήν την υπόθεση εμπειρικά , αναλύοντας ατομικές συμπεριφορές και συναισθήματα σε συνδυασμό με την αύξηση του εισοδήματος.

Αυτή η έρευνα έδειξε ότι ο μισθός της βέλτιστης ευτυχίας για τις ΗΠΑ εκτιμάται σε 75.000 δολάρια ( περίπου5.500 € το μήνα ) . Σε αυτό το επίπεδο του εισοδήματος η οριακή χρησιμότητα του μισθού μεγιστοποιείται . Όταν κάποιος κερδίζει πάνω από 5.500 € η οριακή χρησιμότητα μειώνεται . Εξυπακούεται ότι οι άνθρωποι θέλουν να κερδίζουν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα ,αλλά είναι λιγότερο ευτυχείς όταν το εισόδημα αυξάνεται από 5.500 σε 5.501 , παρά όταν το εισόδημα αυξάνεται από 5.499 σε 5.500 . Το ποσό των 75.000 δολαρίων ανά έτος είναι το όριο πέραν του οποίου η αύξηση του εισοδήματος δεν βελτιώνει την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν αυτό που μετράει περισσότερο στη συναισθηματική τους ευημερία , όπως ο ελεύθερος χρόνος , αποφυγή του υπερβολικού άγχους , πρόληψη ασθενειών και διακοπές.

Η συνολική ευημερία της ανθρωπότητας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τους τελευταίους δυόμισι αιώνες όπως αποδεικνύεται από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη εξάλειψη ορισμένων ασθενειών. Η πρόοδος αυτή συνοδεύτηκε όμως από μια εξίσου εντυπωσιακή διεύρυνση της ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων και των χωρών. Για το πρόβλημα της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη , σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Deaton, δήλωσε « Αυτό που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων χρόνων μη ισόρροπης ανάπτυξης. Η μείωση της φτώχειας θα έλυνε το πρόβλημα , αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα ».

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Νόμπελ Οικονομίας στον Βρετανό οικονομολόγο και καθηγητή στα πανεπιστήμια Princetown και Cambridge, Angus Deaton.

Το βραβείο αυτό αφορά όλο το ερευνητικό έργο του καθηγητή, αλλά κυρίως τη τεράστια επιστημονική συνεισφορά του στη μελέτη της φτώχειας , της ευημερίας και των ατομικών καταναλωτικών επιλογών.

Όπως αναφέρει η Ακαδημία ο Deaton είναι πρωτοπόρος στη χρήση εμπειρικών στατιστικών ερευνών που αποδεικνύουν τα θεωρητικά αξιώματα και την ανάλυση του για το επίπεδο της ευημερίας σε σχέση με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Τα βασικά ερωτήματα στα οποία αφιέρωσε την έρευνά του και έδωσε τις δικές του απαντήσεις ο Deaton, είναι τα εξής : α) Πώς οι καταναλωτές κατανέμουν τις δαπάνες τους δηλαδή πως διαμορφώνεται η συνάρτηση της κατανάλωσης; β) Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατανάλωση και την αποταμίευση σε μια κοινωνία ; γ) Πως μπορεί να μετρηθεί η προσωπική ευημερία;

Η οικονομική θεωρία έχει αναπτύξει βασικές αρχές που απαντούν τα παραπάνω ερωτήματα όπως η ορθολογική προσέγγιση , η φθίνουσα οριακή χρησιμότητα , η βέλτιστη συμπεριφορά στη θεωρία των παιγνίων , η αποτελεσματικότητα των αγορών κτλ .   Η προσέγγιση του Deaton είναι πιο ρεαλιστική και εμπειρική ( χρησιμοποιώντας οικονομετρικά μοντέλα )  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ατομικές συμπεριφορές όπως προσδιορίζονται από τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών . Η σύγκριση λόγου χάρη του βιοτικού επιπέδου σε διαφορετικές χώρες με τη χρησιμοποίηση του κριτηρίου της αγοραστικής δύναμης δεν είναι ασφαλής διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πολιτισμικές τους διαφορές.

Όσον αφορά την ανάλυση και την αντιμετώπιση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναγκαίο να διερευνηθούν πριν οι ατομικές συμπεριφορές , παρά να σχεδιάζονται πολιτικές που αφορούν το παγκόσμιο μέσο όρο . Έτσι εξηγείται το φαινόμενο ότι σε πολύ φτωχές χώρες δεν αρκεί η αύξηση των εισοδημάτων μέσω προγραμμάτων βοήθειας , προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υποσιτισμού , διότι το αυξημένο εισόδημα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για κινητά τηλέφωνα για παράδειγμα . Η μέτρηση της ευημερίας είναι επομένως δύσκολη και δεν εξαρτάται μόνο από το επίπεδο του εισοδήματος.

Ένα άλλο μέρος των ερευνών του αφορά την οικονομική ευημερία και ευτυχία σε ατομικό επίπεδο , χρησιμοποιώντας την αρχή της φθίνουσας οριακής χρησιμότητας σε συνδυασμό με εμπειρικές έρευνες.  Όταν κάποιος είναι πλούσιος ένα επιπλέον ευρώ στο εισόδημα του προσθέτει λιγότερη ικανοποίηση από την ίδια αύξηση του εισοδήματος σε έναν φτωχό . Δηλαδή η αξία του ενός επιπλέον ευρώ στον φτωχό είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία στον πλούσιο. Ο Deaton απέδειξε αυτήν την υπόθεση εμπειρικά , αναλύοντας ατομικές συμπεριφορές και συναισθήματα σε συνδυασμό με την αύξηση του εισοδήματος.

Αυτή η έρευνα έδειξε ότι ο μισθός της βέλτιστης ευτυχίας για τις ΗΠΑ εκτιμάται σε 75.000 δολάρια ( περίπου5.500 € το μήνα ) . Σε αυτό το επίπεδο του εισοδήματος η οριακή χρησιμότητα του μισθού μεγιστοποιείται . Όταν κάποιος κερδίζει πάνω από 5.500 € η οριακή χρησιμότητα μειώνεται . Εξυπακούεται ότι οι άνθρωποι θέλουν να κερδίζουν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα ,αλλά είναι λιγότερο ευτυχείς όταν το εισόδημα αυξάνεται από 5.500 σε 5.501 , παρά όταν το εισόδημα αυξάνεται από 5.499 σε 5.500 . Το ποσό των 75.000 δολαρίων ανά έτος είναι το όριο πέραν του οποίου η αύξηση του εισοδήματος δεν βελτιώνει την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν αυτό που μετράει περισσότερο στη συναισθηματική τους ευημερία , όπως ο ελεύθερος χρόνος , αποφυγή του υπερβολικού άγχους , πρόληψη ασθενειών και διακοπές.

Η συνολική ευημερία της ανθρωπότητας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τους τελευταίους δυόμισι αιώνες όπως αποδεικνύεται από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη εξάλειψη ορισμένων ασθενειών. Η πρόοδος αυτή συνοδεύτηκε όμως από μια εξίσου εντυπωσιακή διεύρυνση της ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων και των χωρών. Για το πρόβλημα της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη , σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Deaton, δήλωσε « Αυτό που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων χρόνων μη ισόρροπης ανάπτυξης. Η μείωση της φτώχειας θα έλυνε το πρόβλημα , αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα ».

Νικόλαος Ι. Γιαννούλης

Μοιραστείτε το:
27/08/2015

Κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις για την οικονομία

27/08/2015|Categories: Αρθρογραφία|

Παρότι η αγορά αρχίζει να συνέρχεται από το σοκ των capital controls που επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου 2015 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, είμαστε πολύ μακριά ακόμα από την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας για τους καταθέτες και την αποκατάσταση καλού επιχειρηματικού κλίματος που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης των ΜΜΕ και ενίσχυσης της απασχόλησης.

Για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να αρθούν παντελώς οι κεφαλαιακοί […]

Μοιραστείτε το:
18/07/2015

Τράπεζες . Η επόμενη ημέρα .

18/07/2015|Categories: Αρθρογραφία|

Οι ελληνικές τράπεζες  είναι βαριά τραυματισμένες  , κλειστές  και αδύναμες  να λειτουργήσουν .  Η ρευστότητα που απομένει  στο τραπεζικό σύστημα μετά από  17 ημέρες τραπεζικής αργίας  ανέρχεται σε 300 εκ €  ,  είναι προφανές  ότι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο    αν δεν  δεχτούν άμεσα   μια  κεφαλαιακή ενίσχυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ .

Οι βασικές  αιτίες της  τραπεζικής κρίσης  είναι  η  μαζική  φυγή των καταθέσεων  που το τελευταίο  διάστημα πήρε την μορφή  χιονοστιβάδας  , από […]

Μοιραστείτε το:
28/06/2015

Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου ( TTIP ) . Απειλή ή ευκαιρία για την Ευρώπη ?

28/06/2015|Categories: Αρθρογραφία|

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ  Ε.Ε. και ΗΠΑ για την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων  ( Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP )  συνεχίζονται  με αργό ρυθμό  και με μυστικότητα  .   Η συμφωνία αυτή  φιλοδοξεί να δημιουργήσει  την μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο , καθότι αφορά 850 εκατ. κατοίκους και καλύπτει περίπου το 50% του παγκόσμιου εμπορίου .  Ουσιαστικά αποτελεί μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της  Ε.Ε. να καταργήσουν κάθε είδους εμπόδιο  στις μεταξύ τους συναλλαγές […]

Μοιραστείτε το:
24/05/2015

Δάνεια και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

24/05/2015|Categories: Αρθρογραφία|

Τα τελευταία  χρόνια το οικονομικό κλίμα χαρακτηρίζεται από  βαθιά ύφεση και απαισιοδοξία . Οι επιχειρήσεις έχουν δεχτεί επανειλημμένα πλήγματα από το αρνητικό  μακροοικονομικό περιβάλλον , πολλές χιλιάδες έχουν ήδη κλείσει και η βιωσιμότητα των υπολοίπων εξαρτάται  άμεσα από τη συνέχιση ή την ανατροπή του συνεχιζόμενου φαύλου κύκλου της ύφεσης .  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε :  Μείωση του ΑΕΠ 25% στην πενταετία , 1,5 εκ άνεργοι , αρνητική χρηματοδότηση , μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων , υψηλή φορολογία , […]

Μοιραστείτε το:
08/05/2015

Απειλές και κίνδυνοι για μια νέα συστημική κρίση

08/05/2015|Categories: Αρθρογραφία|

Αν παρατηρήσει κανείς τις διεθνείς  οικονομικές εξελίξεις  θα διαπιστώσει τα σημάδια  μιας παράλογης χρηματιστηριακής οικονομικής ευφορίας η οποία όμως δεν αιτιολογείται από τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας . Οι χρηματιστηριακές αξίες αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς , ενώ  η πραγματική  οικονομία βρίσκεται σε μια διαρκή οικονομική στασιμότητα  .

  • Η υπερβολική ρευστότητα αυξάνει τις χρηματιστηριακές αξίες και όχι την πραγματική οικονομία .

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  (FED ) έχει αυξήσει την ποσότητα […]

Μοιραστείτε το:
03/04/2015

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προβλήματα χρηματοδότησης

03/04/2015|Categories: Αρθρογραφία|

Η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία, η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση και το υψηλό λειτουργικό κόστος είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα μας. Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι το πιο σημαντικό που καταγράφεται, η αντιμετώπιση του οποίου καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε ένα αρνητικό οικονομικό κλίμα που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Οι βασικές αιτίες του προβλήματος της ρευστότητας είναι:
• Η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες οι […]

Μοιραστείτε το:
Μοιραστείτε το: