Τράπεζες . Η επόμενη ημέρα .

[one_full last="yes" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" hover_type="none" link="" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" animation_offset="" class="" id=""]

Οι ελληνικές τράπεζες  είναι βαριά τραυματισμένες  , κλειστές  και αδύναμες  να λειτουργήσουν .  Η ρευστότητα που απομένει  στο τραπεζικό σύστημα μετά από  17 ημέρες τραπεζικής αργίας  ανέρχεται σε 300 εκ €  ,  είναι προφανές  ότι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο    αν δεν  δεχτούν άμεσα   μια  κεφαλαιακή ενίσχυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ .

Οι βασικές  αιτίες της  τραπεζικής κρίσης  είναι  η  μαζική  φυγή των καταθέσεων  που το τελευταίο  διάστημα πήρε την μορφή  χιονοστιβάδας  , από τις αρχές  του έτους έχουν φύγει από το σύστημα  40 δις ευρώ   και  η συνεχής αύξηση των προβληματικών δανείων  που έχουν φτάσει στο 50% περίπου του συνόλου !    

Η πρόσφατη συμφωνία  στην Σύνοδο Κορυφής  προβλέπει  την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με 10 δις  ευρώ με την μορφή προκαταβολής  και αποθεματικό ασφαλείας  συνολικού ύψους  έως 25 δις ευρώ  προκειμένου να αντιμετωπιστούν   οι  ανάγκες  της  κεφαλαιοποίησης  των τραπεζών  και το κόστος   εξυγίανσης  των χαρτοφυλακίων τους  από τα προβληματικά δάνεια .   Με αυτό τον τρόπο  :

α)  Αποφεύγεται η χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος   και  το κούρεμα των καταθέσεων  .  Απομακρύνεται ο κίνδυνος του bail in και επιλέγεται  η διαδικασία  του bail out  , όπως έγινε και το 2013 .

β) Οι τράπεζες  εξασφαλίζουν  την φερεγγυότητα τους , την αξιοπιστία τους  και μπορούν να επιτελέσουν  την  οικονομική αποστολή τους  δηλαδή την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας   .

Βέβαια  παραμένουν πολλά ζητήματα ακόμα να διευκρινιστούν  και να ολοκληρωθεί η διαδικασία  ψήφισης   και υπογραφής της  συμφωνίας . Μόλις  τα Κοινοβούλια  ( ελληνικό και ξένα )  ψηφίσουν την συμφωνία , εντός των επομένων ημερών ,  η Ε.Κ.Τ  θα επαναφέρει  την χρηματοδότηση μέσω του  ELA  .

Εφόσον οι  τράπεζες ενισχυθούν  από τον μηχανισμό  του ELA  και ολοκληρωθεί η προκαταβολή  κεφαλαιοποίησης  των 10 δις € από τον ESM , σύμφωνα με το κείμενο της Συμφωνίας,    θα ανοίξουν οι τράπεζες ,  στην  αρχή θα εκτελούν  συγκεκριμένες συναλλαγές   όπως   μεταφορές  σε  λογαριασμούς , καταθέσεις , αναλήψεις με περιορισμό ύψους , μισθοδοσίες     σταδιακά όμως  θα διευρύνουν το φάσμα των τραπεζικών εργασιών που θα εκτελούν  . Αναφορικά με τα capital controls  , αναμένεται  να διατηρηθούν  τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμα , μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία του συστήματος  .  Είναι όμως σημαντικό να ξεκινήσει μια σταθερή πορεία  ανάκτησης  της  ομαλής λειτουργίας    διότι  κάθε ημέρα που οι τράπεζες είναι κλειστές το κόστος για την ελληνική οικονομία είναι  πολύ βαρύ .

Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  ( ΕΚΤ ) θα προχωρήσει  στην διαδικασία  λεπτομερούς αξιολόγησης  των  ελληνικών τραπεζών  μετά το καλοκαίρι  . Με την ολοκλήρωση  των stress test θα υπολογιστούν ακριβώς οι ανάγκες   για αυξήσεις κεφαλαίων  και στην συνέχεια θα κληθούν οι μέτοχοι να συμμετάσχουν  σε αυτήν την αύξηση .  Με δεδομένο ότι  ο μεγαλύτερος μέτοχος των τραπεζών  που είναι το Τ.Χ.Σ. δεν θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει  στην αύξηση του Μ.Κ.  λόγω  οικονομικής αδυναμίας  , θα υποχωρήσει  το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου  και ο έλεγχος των τραπεζών θα περάσει στον E.S.M που θα καταβάλλει τα χρήματα .   Δηλαδή  το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ελέγχεται πλήρως από τους ευρωπαϊκούς  θεσμούς .

Επίσης όπως γίνεται στις αυξήσεις  μετοχικών κεφαλαίων  που γίνονται αναγκαστικά για λόγους ρευστότητας  , οι  παλιοί  μέτοχοι  που δεν θα συμμετάσχουν  κινδυνεύουν  να υποστούν  σημαντική μείωση της αξίας των μετοχών  που έχουν  ( dilution ) ,  δηλαδή  τα 25 δις  ευρώ που έχει  καταβάλει το ελληνικό δημόσιο  στις τέσσερες ελληνικές συστημικές τράπεζες  , μέσω του ΤΧΣ κινδυνεύουν να χαθούν .

Είναι φανερό ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια θανάσιμη παγίδα  .  Δεν μπορεί να υπάρξει  σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη  αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των κλειστών τραπεζών , αν δεν αποκατασταθεί  η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του συστήματος αν δεν αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα των  κόκκινων δανείων  .

Νικόλαος Ι. Γιαννούλης

[/one_full]