Επιχειρηματικότητα μετ’ εμποδίων

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας  παραμένει αρνητικό και δυσμενέστερο σε σύγκριση με τις περισσότερες  ευρωπαϊκές χώρες Οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων όπως,  οι πωλήσεις , η κερδοφορία, η μεταβολή στο ΑΕΠ , η μεταβολή στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών , η μεταβολή στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις , οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης , παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο ή και  επιδεινώνονται από χρόνο σε χρόνο . Αποτέλεσμα αυτών είναι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης και ανάπτυξης . Ιδιαίτερα οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για να επιβιώσουν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν  αμέτρητα εμπόδια που συναντούν καθημερινά .>Πέραν από τις γνωστές δομικές αδυναμίες της ελληνικής παραγωγικής βάσης , τα κρίσιμα προβλήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας είναι  : Το φορολογικό πλαίσιο  που χαρακτηρίζεται από υψηλή φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και ιδιωτών , αλλά και από αστάθεια . Υπάρχει πολυνομία και πολυπλοκότητα της φορολογικής νομοθεσίας με πλήθος ασαφών και πολλές φορές αντιφατικών διατάξεων . Αρκεί να αναφέρουμε ότι  από το 2013 που ψηφίστηκε ο νόμος 4172/2013 που αφορά τη φορολογία εισοδήματος  , μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί 33 άλλοι νόμοι οι οποίοι  αλλάζουν άρθρα και παραγράφους του συγκεκριμένου νόμου.   Οι υψηλοί  φορολογικοί συντελεστές και η ασάφεια   λειτουργούν αποτρεπτικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας  που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και αυξάνουν τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο  οι οποίες  υπολογίζονται περίπου στα 100 δις ευρώ .
  • Ανεπαρκής τραπεζική χρηματοδότηση . Οι ΜΜΕ που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας  ουσιαστικά δεν μπορούν να αντλήσουν δανειακά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των υγιών δραστηριοτήτων τους και κυρίως των νέων επενδύσεων . Οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βασικό ρόλο τους , δηλαδή στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας διότι έχουν να αντιμετωπίσουν δύο κρίσιμα προβλήματα . Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με μέγεθος πάνω από 100 δις ευρώ  και το πρόβλημα της αρνητικής αποταμίευσης που εξανεμίζει τις καταθέσεις που αποτελούν την πρώτη ύλη των χρηματοδοτήσεων . Επιπλέον η διατήρηση των περιορισμών  στην κίνηση των κεφαλαίων προσθέτει επιπλέον δυσεπίλυτα προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεων .
  • Η γραφειοκρατία , η μη εφαρμογή ενιαίων προτύπων αδειοδοτήσεων  ,  η έλλειψη πολιτικής και μηχανισμών για την ενεργή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των νέων επιχειρήσεων , αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.  Το επιχειρηματικό θεσμικό περιβάλλον   χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα , γραφειοκρατία και σπατάλη πόρων και χρόνου .

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ  για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα η οποία επιβεβαιώνει τα προβλήματα που ταλανίζουν την επιχειρηματική δράση . Με βάση αυτή την έρευνα  α)  μειώθηκε  ο αριθμός των νέων επιχειρηματιών από 6,7% σε 5,7 % του πληθυσμού το 2016  . Έκλεισαν την επιχείρηση τους, κυρίως λόγω έλλειψης κερδοφορίας 260.000 άτομα . β) επιδεινώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νέας επιχειρηματικότητας όπως εφαρμογή καινοτόμων ιδεών  , επιχειρηματίες  υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου , τομείς δραστηριότητας .  Οι νέες ιδρύσεις επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση,  ποσοστιαία  μειώνονται το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο , αντιθέτως παρατηρείται σημαντική άνοδος στον τριτογενή τομέα της οικονομίας .  γ)  φαίνεται να βελτιώνεται ο δείκτης  εξωστρέφειας των επιχειρήσεων,  γεγονός που αξιολογείται θετικά .